концепція походження української мови

концепція походження української мови

єдина державна мова в україні, одна з трьох офіційних мов у придністров ї та одна з офіційних мов частини сербії. історично також була офіційною мовою кубанської народної республіки. Українською мовою говорять в україні, прикордонних територіях сусідніх країн, де здавна мешкають українці, а також у країнах, куди свого часу виїхало чимало. Слов’янські мови належать до центральної групи “сатем” індоєвропейських мов, від яких відокремилася на початку нашої ери. Порівняно спільнаread more. З навчальної дисципліни. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. індоєвропейська – праслов янська – східнослов янська (або давньоруська) – українська. Представники першої концепції стверджують, що «українська мова виникла після розпаду давньоруської, який припадає нібито на хiv ст. Припускається, що відмінності між південними, за­ хідними і північно - східними масивами східнослов’янських го­ ворів «могли б лишитися локальними явищами і не привели б до утворення трьох східнослов’янських мов, якби не сукупність іс­ торичних умов, що спричинили формування в хiii–хiv ст. Трьох східнослов’янських. Сьогодні в світі існує 13 живих мов слов’янських народів. Українська, білоруська, російська, польська, чеська, словацька, верхньолужицька, нижньолужицька, сербська, хорватська, словенська, македонська, болгарська. До мертвих (таких, що не мають носіїв) мов слов’янської групи належать праслов’янська, давньоруська, старослов’янська, полабська. Дослідники порушували питання про місце і шляхи формування українського народу та його мови. Відбулася полеміка між російським істориком михайлом погодіним, який вважав, що українці прийшли на територію нинішньої україни з прикарпаття і заселили київщину не раніше хv ст та українським істориком й етнографом михайлом максимовичем, який доводив автохтонність українського населення на його споконвічних землях і відзначав, що українська мова формувалас. Загальновідомо, що її започаткував і. Котляревський, а основоположником став т. Шевченко; вони почали писати свої твори народною мовою на основі українських середньонаддніпрянських говірок. Шевченка існувала ствроукраїнська писемна мова (хііі — хvііі ст. ), що сформувалася на основі давньоруський літературних традицій і впливу живого народного мовлення, а давньоруська писемно - літературна мова виникла під безпосереднім впливом старослов`янської (церковнослов`янської) мови, запозиченої від болгар р. індоєвропейська спільність (мовної родини) – праслов’янська спільність (слов’янської групи мов) – східнослов’янська (спільноруська мова) – українська мова. ) піддавали гострій критиці теорію о. Шахматова про спільноруську прамову.

Грушевського, який на підставі спільного і відмінного між українцями, білорусами і росіянами переконливо довів, що етнічні українські землі ще до часів київської русі заселяли українці. Він ототожнював українців з народом дніпрово - бузької держави ii - vii ст яка одержала назву антської. Освітній онлайн - ресурс. на історичній арені слов яни з явилися десь у ні тис. Це були численні племена, які проживали в різних природнокліматич - них умовах, кожне з яких. На історичній арені слов’яни з’явилися десь у ні тис. Це були численні племена, які проживали в різних природнокліматич - них умовах, кожне з яких уже мало свою досить вироблену духовну й матеріальну культуру.

Усі племена розмовляли спорідненими діалектами однієї мови — праслов’янської або ще як її називають — спільнослов’янської. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері. Проте це питання перебуває у світі гіпотез та припущень, і навряд чи вдасться коли - небуть дати на нього точну відповідь. інша справа з питанням формування та розвитку певної мови. Тут наука значною мірою послуговується конкретними текстовими матеріалами, хоча й не завжди це можливо. У мовознавстві існує два діаметрално протилежні підходи до розвитку мови. Гіпотеза моногенезу - існувала єдина прамова, яка поділилася на декілька, що в свою чергу теж поділилися і т. Д і гіпотеза єдиної мови майбутнього - існувала. Будучи тісно пов’язаною із глотогенезом (глотогонією) (грец. Зокрема згідно із офіційною радянською концепцією російська та українська мови почали формуватися у кінці xii ст, коли на північному сході виникає володимиро - суздальське князівство та південно - східна русь (україна) відокремлюється від нього. “інородцями” спільно з євреями та іншими неросійськими народами трактував українців великодержавний політик п.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

конспекты по огп на 2021 год для военнослужащих

зміна стану 1 моля одноатомного газу показана на графіку знайдіть ккд процесу

ф терновский м стефан яворский тр киев дух акад т і

гдз 5 клас основи християнської етики робочий зошит олександра шумська

коршак є в фізика 10 клас

зарплата працівникам апарату суду на 2021 год