реферат на тему історія мови історія народу

реферат на тему історія мови історія народу

Презентація на тему.

Завантажити презентацію. Отримати код. Як зародилась українська мова інтерес до коренів української мови існував у всі часи. Список учених, які складали біографію української мови, досить розлогий, але точки зору не всіх мовознавців потрапили до читачів. Степаненко зазначає, що в радянській науці неординарні погляди наших мовознавців коригувалися критикою, подавалися не як альтернативні чи можливі, а як шкідливі, націоналістичні, помилкові. Людська спільнота лише тоді може називатися народом, коли в неї з’являється самобутній засіб спілкування - національна мова. Для кожного народу мова стає другою дійсністю, з якою він вступає в контакт і з якої навіть має певну користь. Досить часто історію розвитку мови безпосередньо пов язують з історією суспільства, народу, якому ця мова належить, а всі зміни в ній обумовлюють зовнішніми чинниками. Отже, мову треба було б вивчати у тісному зв язку з історією народу.

Безумовно, у мові викарбувано історію, культуру, традиції народу, який вважає цю мову своєю рідною, але є чимало явищ, які неможливо пов язати з історією народу.

Мова - складне явище, і якщо механізм розвитку її не пов язаний з історією народу, то є багато інших явищ у мові, сутність яких можна зрозуміти лише через звернення до екстралінгвістичних чинників. Вона знайшла своє відображення не тільки в історичних документах, а й у піснях та художніх творах. Українці – це дуже старий та відомий народ, їх предками були відомі трипільці, які залишили свій незабутній відбиток в українській культурі та розвитку.

Потім прийшли часи київської русі, тоді на україні з’явилися князі та, звичний для того часу, державний устрій. Далі настала ера козацтва, про неї слід говорити окремо, адже саме в цей період всі інші народи побачили волелюбність трипільських. У наш час склався значною мірою загрозливий стан щодо української мови. Катастрофічно звужується вживаність нашої мови. Буквально на очах зменшується відсоток українців, що визнають українську мову за рідну.

Коли зникає народна мова, народу більше нема. Поки жива народна мова в устах народу, до того часу живий і на - род. і нема насильства нестерпнішого, як те, що хоче відібра - ти в народу спадщину, створену незчисленними поколіннями його віджилих предків. Чому кажуть, що мова — жива скарбниця історії народу.

Поміркуйте разом. Що ви знаєте про українську мову.

Чим відрізняється усне мовлення від писемного. Як допомагають у спілкуванні міміка, жести, інтонація. Прочитай текст. Безсмертний скарб. Скільки з уст народу нашого можна почути легенд, переказів, скільки пісень, приказок, співаночок, оповідок — трагічних і смутних, веселих і безжурних, — скільки всіх цих багатств можна записати по наших українських селах, хуторах. Який же великий, неосяжний і безсмертний скарб культури народу нашого маємо ми успадкувати. Сергій носань 2. А може ти знаєш якусь старовинну легенду.

Розкажи її. Твір з української мови на тему.

Як прислів я чудове, йде від роду до роду, що народ - зодчий мови, мова - зодчий народу.

Людська спільнота лише тоді може називатися народом, коли і в неї з являється самобутній засіб спілкування – національна мова. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді цим не вичерпується її з.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

конспекты по огп на 2021 год для военнослужащих

зміна стану 1 моля одноатомного газу показана на графіку знайдіть ккд процесу

ф терновский м стефан яворский тр киев дух акад т і

гдз 5 клас основи християнської етики робочий зошит олександра шумська

пісні по англійському про новий рік jingle bells відіо

коршак є в фізика 10 клас